onsdag 31 augusti 2011

Ingen gigant...

Men en grann vertikalgös ändå.

Tvåochenhalv timmes kvällsfiske, meningen var endast pelagiskt fiske men det gav inte ett jota på första 1,5 timmarna. Tröttnade och gled in över ett grund där det stod knökat med Abborre i fin storlek.
Tog 6-7 st, största strax under halvkilot och tre mindre gösar på balanspirk. Slutade sen och for till ett ställe som gett ganska bra med vertikalgös tidigare.

Började på 5 meter och driftade ut mot 10. När djupet var runt sju meter såg jag en riktigt fet banan på ekolodet.
Hade kopplat om från sidogivaren till den standardplacerade och placerade jiggen i driftriktningen. Tror inte ekot hann ur bild innan den högg, ett distinkt o tveklöst hugg. Mothugget satt bra och sen rusade fisken ett par meter mot en hårt åtdragen slirbroms. Gädda?

Ett par mindre utdrag senare lyfte jag in en ärrad sliten gös som var rätt lång i förhållande till vikten.
Hade inte ordning på grejerna för att ta hand om fisken på ett bra sätt innan returen så det blev att riva rätt på tången och sen en snabb bild innan den åkte i spa´t igen.

En liten drift till innan hemfärd gav inget, endast ett litet nafs som jag inte var med på och missade därför.

En välutrustad aluminiumbåt med tre pers surrade omkring och körde pelagiskt VJ. Såg väldigt proffsiga ut. En var skåning hörde jag så det var inga ortsbor. Vet inte om det fick nåt...


En av de mellanstora idag, 3 hg kanske?



Gissad vikt runt 3500 gr.



.

tisdag 30 augusti 2011

Vertikalfiske

I söndags var Peter o Benny på en mindre gössjö i närheten. Meningen var egentligen en satsning på Glan (Gös) alternativt Vättern (Röding), men det blåste för mycket för att det skulle gå att fiska på någon av de båda sjöarna. Alltså fick det bli en liten sjö, ställa in nåt fiske är det inte tal om.

Inte riktigt rätt säsong för vertikal men det är ju så roligt att det är svårt att låta bli. Vädret var ganska fint bortsett från vinden, en härlig sensommardag.

Vi fick tre gösar var och Peter en grön banan. Gäddan och två av mina gösar tog på mört, resten på gummijigg. Högg kring 7 meter. Största gösen 1300 gr, inga bjässar alltså.


Att angöra en brygga



1300 gram



Peters första



Denna klippte hela jiggen i ett nafs. Ett jäkla hugg, men gösen var inte så stor ändå



Gäddfiskarn :-)



.

söndag 28 augusti 2011

Norgesafari 2011 Lördag 13/8 Avslutning

För att komma iväg skapligt på söndagen valde vi att plocka upp båtarna och packa det mesta ikväll. Det finns spolslang med sötvatten intill rampen, skönt att kunna spola av det värsta i alla fall.

Sista kvällsmålet denna gång blev stekt Makrill, kokt potatis och öl. Cocktailfrukt med vispad grädde och kaffe till efterrätt.

Ganska tidigt i säng och sen upp vid sju. Kom iväg bra strax innan nio. Hemresan tar ca 16 timmar, alltså hemma ett på natten. Då är man trött kan jag lova. Dan fick ju dessutom strul med trafiken så han var hemma ännu senare. Men det är inget att gny över, vi har ett helt år att vila till Norgesafari 2012! Vart den går vet vi dock ej ännu.


Vacker vy





Våra kompisar, åtminstone så länge det fanns mat...




Månen på väg upp




Packade o klara, nästan.



Dan i städartagen. (Denna bild kan bli värd mycket pengar).




.

lördag 27 augusti 2011

Norgesafari 2011 Lördag 13/8 Sista dagens fiske

Självklart kommer det fina vädret lagom till man ska hem...
Stack tillbaks till plattfisksundet. Inte mycket bättre idag tyvärr. Benny fick tre Sandskäddor, Peter en liten Torsk och äntligen kom det upp en Knot, visserligen ingen Fenknot men ändå.

Dan fick inte ett skit här i vanlig ordning och drog vidare ner i sundet där han fann några Blekor av mindre modell. Vi for också dit och Peter fick en mattorsk.

Åkte sen upp till andra metstället uppe vid stora ön. Idag var det perfekt drifthastighet och vi drog några Långor och lite annat smått. Sen fick jag en mycket efterlängtad Glasvar. Liten dock så jag tog ett kort och släppte i den igen. Efter tio minuter slog det mig. Helvete, vår Glasvarslista är ju inte full ( vi har inte fått 10 varar än). Jag har släppt i en listfisk utan att mäta... Till saken hör att jag har gjort det förr med andra fiskar.

-Nu ska jag anropa Dan och få skäll igen, sade jag till Peter.

-Dan, jag har fått en Glasvar.

-Grattis hur lång var den?

-Ähum...

-Du släppte väl inte i den utan att mäta, va?

-Jo...

-Du é en idiot!

-Jag vet...


Vi fiskade vidare och sen fick jag ett fint hugg, upp kommer en Glasvar till, en stor fin platta. Ja, jag mätte den väldigt noga innan jag returnerade den. Delad förstaplats! Fin avslutningsfisk. Och mer tur än jag förtjänat, jag vet.





Knoten, ingen bamse men de är väldigt fina.



Torsk till baljan



Listfisk in spe.



Den var bättre! 53 cm, delat rekord.



.

fredag 26 augusti 2011

Gösmete

En metetur allena i båten gav tre Gösar. Största 66 cm, 2220 gram. Alla tog under en 20-minuters huggperiod. Blåste attans så jag fick lägga mig i lä av en ö på 8 meters djup. Ursäkta de kassa bilderna, kameran verkade ha svårt att hitta fokus.


66 cm



61 cm



.

torsdag 25 augusti 2011

Norgesafari 2011 Fredag 12/8 Eftermiddagspasset

Efter lite proviantering i affären och stekt Makrill till middag begav vi oss ut igen. Benny o Peter metade medeldjupt, vilket i detta fall betyder från 60 meter ner till 150.
Dan ville ge det djupa fisket en chans till och drog lite längre ner i fjorden, mot de stora djupen.

Peter fick en skaplig Lubb bla. Benny en Långa på ett par kilo och sen nytt PB på Bleka, 66 cm 2350 gram. Dagens storfisk tog Dan nere på djupet, en fin Lubb 84 cm 7260 gr. Grattis till den.

Fisket känns lite bättre överlag nu, lite Makrill har kommit in i fjorden och vi får fisk regelbundet, om än inga bamsar. Näst sista dagen ja, tack för den...


Granna Lubben 84 cm, 7260 gram, min största var lite lättare men en cm längre, phu...(vi räknar ju endast längden, tur för mig denna gång).



Samma Lubb, fulare som nyupptagen...



.

onsdag 24 augusti 2011

Norgesafari 2011 Fredag 12/8 Förmiddagspasset

Idag har vi planerat för två fiskepass, på förmiddagen blir det grunt pillmete i ett sund som förra året gav lite Plattfisk, Vanlig Knot men framförallt en kanonfin Fenknot till Tomas. Förra året upplevde vi att det nappade bra så länge tidvattnet steg eller sjönk men däremellan var det stiltje även i fisket.
Vi försökte anpassa tiden efter detta men det hjälpte tyvärr inte stort i år.

Sandmask är ett superbete för Plattfisk i tex Öresund och förra året hade vi noterat att det fanns gott om högar på stranden på just denna plats. Dan hade med sin grep och vi fick fatt i ett trettiotal maskar. Det brukar vara ett riktigt slavgöra, men sanden här var av sådan beskaffenhet att det var busenkelt. På denna strand var det vi hittade den döda Marulken.

Nu visade det sig att det inte hjälpte ens med sandmask, det var väldigt lite fisk hemma. Dan fick inte en enda fisk i sundet utan var tvungen att söka runt lite. Fann till slut lite Makrill, Torsk, Bleka Sej och en fin Vitling.

Peter fick ett par Torskar och en mindre Långa. Benny fick två Sandskäddor, skapliga, och lite smått skit, tex en Glyskolja.



Dans försök till landstigning på på grunt ebbvatten, det såg väldigt roligt ut, han stakar sig fram med grepen under ljudligt pustande...



Här gick det bättre!



Makrillfångst räddade middagen.



Dans Vitling, 52 cm. Fin.



Bland de allestädes närvarande trutarna sågs även en o annan mås. Denna trogna följeslagare tror vi var en unge av Tretåig mås. Ganska gullig faktisk.



.

måndag 22 augusti 2011

Norgesafari 2011 Torsdag 11/8

Lugn o fin dag även denna. Det betyder långtur. Peter åker med Dan idag så jag kör ensam i min båt. Vädret växlar snabbt, det är förklaringen till att bilder tagna samma dag kan visaq så olika väder...

Det finns några smala sund som förbinder fjorden med havet utanför, där strömmar det på ganska bra när tidvattnet drar. Sen är det broar över sunden vilket är kända fiskställen på många platser.
En knapp timmes gångtid tog oss till vårt utvalda sund och vi kunde börja fiska. Togs inte så mycket att yvas över, lite små Torskar och Sejar.

Jag hade bestämt att försöka pilka med lite större grejer för att försöka hitta större Sej och kanske nån Torsk. Det visade sig inte vara så lätt, de små Sejarna högg även på grovre grejer plus att jag felkrokade en del med så stora krok. Det gillar jag inte så det fick bli ett test med stor jigg efter botten, under Sejstimmet.

Det högg direkt! Yes! Men den kändes inte så stor förstås... Upp kommer en Långa på ett kilo...

Hängde på Peter o Dan ut till bron, de hade lagt sig att driftmeta där och fick en del meddelade de över radio.
När jag kom dit ut hade de fått några fina firrar, speciellt Dan var nöjd, några fina Koljor hade han dragit.

Eftersom det var så lugnt stack jag ut i havet åt Smöla till, det låg en hop med tyskar och pilkade Småsej vid en fiskodling. Jag studerade dem ett tag för att se om de fick nåt större men drog mig sedan in i sundet igen. Min bästa fisk för dagen blev ett pers på Bleka, 61 cm.

Småningom började det blåsa upp lite och vi beslöt därför att dra oss hemåt. På hemvägen stannade jag på ett favoritställe inte så långt "hemifrån" och drog i rask takt fyra Långor o en Mindre Kungsfisk, inget stort. Fisket går även här i perioder och det är inte så lätt att pricka rätt trots många fisketimmar.

Genrellt är det bäst fiske när vattnet rör sig. Dels verkar firrarna var mer aktiva då och så kan man som tidigare nämnts fiska av större områden. Sen vill man ju att driften ska gå i rätt riktning också, att drifta i uppförsbacke är tex ingen hit, man sätter massvis med tackel och fiskar också mer "räddhågset" än på slätare botten eller i nerförsbacke.



Peter o Dan på väg.



Så brant så det nästan är löjligt.



En av broarna.



Torsk och Kolja.



Dans största Kolja för dagen, 68 cm, 2860 gram.




.

söndag 21 augusti 2011

Vättern idag

Ingemar från Mjölby o jag var på Vättern för att försöka trolla upp nån Röding eller Sik. Utgick från Hästholmen som vanligt.
Klart.se hade lovat 4 m/s men det blåste nog allt lite mer, åtminstone i början. Ganska grov sjö så jag blev min vana trogen sjösjuk omedelbart. Något bättre när jag satt framåtvänd så det blev så att jag styrde mesta tiden.

Ganska trögt fiske, vi fick en 49 cm efter nån timme men sen var det dött bra länge. När vi skulle riva för en längre förflyttning satt det en liten på ena spöt som vi inte märkt av. 42cm var den.

En av Ingemars bekanta, en väldigt duktig Vätternfiskare, fick några Sikar och några godkända Rödingar så det var nog inte bara fiskens fel att vi fick dåligt?

När vi sen gick mot hamn för att avsluta fick vi två Rödingar till, en 43:a och Ingemar tog dagens största, 58cm. Den var förstås den enda som vi behöll. Kul ändå trots sjögång och halvbra fiske. Sol o fint mest hela dan, rätt röd i nyllet nu.


Förstlingen, 49 cm.



Nr två, 42 cm.



Ingemars 58:a.




.

lördag 20 augusti 2011

Norgesafari 2011 Onsdag 10/8

Ganska bra väder idag. Djupfiske igen. Idag var det väldig dålig drift, endast 0,2-0,3 knop. Med två halvkilos sänken nere betyder det att man i praktiken sakta rör sig fram o åter på nästa samma ställe. Det ska mycket till för att lyckas pricka betet framför snoken på en firre då.
Peter lyckades med detta och kunde från mäktiga 450m+ hala en Lubb på fina 8850 gram, 93 cm lång. Det var den blekaste Lubb jag nånsin sett, men det är väl inte så stor chans till solbränna där nere. :-)

Benny hade det väldigt trögt denna onsdag, bortsett från Småsej fick jag endast några mindre Lubbar och en Mindre Kungsfisk.

Peter fick även två Glasvarar, båda 40 cm. Även två Makrillar varav den ena riktigt fin, 43cm. Och Småsej förstås...

Dan fick en Hågäl till plus lite smått.
När han vevade upp sin flapper från djupet klippte det på nåt riktigt stort ca 30 meter från ytan. Vi snackar riktigt stort. Naturligtvis släppte det efter en stund och Dan blev riktigt deppad. Alla fiskare känner igen den känslan, eller hur?



Dan tacklar upp



Peters grymma Lubb. 8850gr, 93cm.



Peters ena Glasvar, 40cm.



Här ser man varför den heter Glasvar.




.

fredag 19 augusti 2011

Norgesafari 2011 Tisdag 9/8

Denna dag hade vi tänkt åka till ett större älvutlopp i en närliggande fjord för att fresta plattfisken. Redan på kvällen innan blåste det dock upp och började regna så det hela var en ganska osäker affär.

När klockan ringde kl 7 tittade vi ut och beslutet att ta sovmorgon fattdes enkelt. Kl 9 steg vi upp och eftersom det blåste småspik fortfarande bestämde vi att visserligen åka till fjorden men utan båt och endast i studiesyfte sas. Norge är ett dyrt land att turista i vilket vi fick erfara på färjan, biljetten för en överfart med bil o tre pers gick på 139 norska. Tur att man inte måste jobbpendla där!

På eftermiddagen var både vi och vädret klara för lite fiske. Vi drog oss ner i lä bakom en udde och kunde få till ett litet kvällspass. Dan hittade en liten vik där han fick några Sandskäddor varav två var riktigt fina. Även en skaplig Vitling på 47 cm tog han. Plus de vanliga småfirrarna såsom Sej o Torsk förstås.

Peter o Benny hittade en liten grundtopp som höll massor med Småsej, där tog vi några till morgondagens mete. Några Lubbar och Långor hittade vi också.
Benny fick ett par Koljor och en mindre mattorsk. Bröt kl 22.


På soldäck.



Dan´s fina Sandisar



.

torsdag 18 augusti 2011

Norgesafari 2011 Bilder från Dan

Idag kom skivan med bilder från Dans kamera. Slänger in några från första dagarna.


Dan´s Hågäl. Kolla in ögonen...



Dubbelhugg i skogen. Spöskogen alltså...



Jag är uppe, en Lubb på 7000 gram. Peter fick en mindre Långa om jag minns rätt.



.

Rödingen - Benny, 2 - 0.

Ett nytt försök att vertikala Röding gav denna abborre på 27 meters djup, inte riktigt vad vi tänkt oss, vare sig abborren eller jag...


LC SwimFish Chartreuse, 30 grams huvud.



.

onsdag 17 augusti 2011

Norgesafari 2011 Måndag 8/8

Det var väldigt lugnt och soligt väder idag så vi beslutade att åka ut mot öppna havet. Vi for till färjorna mellan Kristiansund-Tustna. Hade fått tips av en tysk att det skulle vara bättre fiske där ute.
Väl ute gick det en lång dyning som gjode att jag blev sjösjuk per omgående, jag tål inte långa dyningar, mår illa direkt. Härdade ut en timme, inget fiske att tala om. Dan fick en liten Blåkäxa.

Drog oss sen in mellan öarna och metade ganska grunt, målet var plattfisk men vi fick bara några Småtorskar. Lade oss "nedströms" en fiskodling och jag fick ett bautanapp på mit 9 fots häcklespö med den gamla Daiwahaspeln på. Stack med rätt mycket lina så jag backade efter fisken för säkerhets skull.

Till slut kunde jag bärga en fin Storsej på 85 cm, 6880 gram. Strax därefter blåste det upp med stark sjögång varvid beslutade att avbryta och gå hem. Det var inget vidare att gå tvärs över hela fjorden i sned motsjö. Blött...

Tog upp min båt på trailern och förberedde för morgondagens utflykt till ett älvos vi misstänker håller plattfisk.



Denna fina Torsk på dryga 10kg tog en tysk just utanför campingen, han var helt överlycklig och familjens hjälte.




Sej,  6880gr, 85cm.




.

tisdag 16 augusti 2011

Norgesafari 2011 Söndag 7/8

Upp o hoppa kl 7, här ska fiskas. Fint väder men lite blåsigt. Djupfiske stod på menyn. Hade satt en WP på ett område med djup ner mot 500 meter. Som agn fick det bli Småsej. Anser att Makrillen är ett bättre agn men det hade vi ju ingen.

Fram med stora utrustningen och sk flappertackel. Det tar säkert tio minuter att få ner grejerna till dessa djup trots sänke på 600 gram. Tyvärr var drifthastigheten väldigt låg vilket dels gör att man inte kan fiska av större områden, dels ökar trassenrisken markant. Jag hade stora problem med trassel, till slut kom jag på att det var mina spridarbommar som var för mjuka och de klarade därför inte att hålla tafsen från huvudlinan med generaltrassel som följd. När jag bytte till kortare tafs och glidbom gick det bättre.

Jag fick en fin Lubb på 7000 gr 85 cm. Dan o Peter fick några mindre Lubbar och Långor o Mindre Kungsfisk. Glömde fota den så bild från Dans kamera kommer senare.

När vi inte orkade mer drog vi oss in på grundare vatten. Jag fick en Torsk på 5300 gr, 83 cm. Personbästa för mig var det. Tog på endast 12 meters djup på ett haspespö så det var en rejäl fight med flera längre linutdrag. Kul!
Dan tog nån Glysa, Mindre Kungsfisk och en Bleka

Fisket var som tidigare nämnts rätt mediokert och jag kan redan nu säga att större delen av veckan gick i samma tecken, få fiskar och de vi fick var ganska små.

På kvällen efter maten började det regna men vi gav oss ut en kort sväng ändå, helt onödigt skulle det visa sig, inte ett napp.



Första dagarna har man ordning på allt.




Färdig flapper




5300 gr, 83 cm.




Långa i årets standardformat.



.

måndag 15 augusti 2011

Norgesafari 2011 Fredag 5/8 & Lördag 6/8

Som tidigare nämnts blev vi bara tre st på årets norgeresa, Tomas fick ju lämna återbud. Synd men så kan det vara ibland. Meningen är att jag ska blogga dag för dag med början nu, men väntar på en skiva med bilder från Dan så det kan bli nån dags fördröjning...

Efter lite inledande strul med ett Canbussystem (dataslinga som finns i nyare bilar) i Peters VW Caddy som inte ville tala med belysningen på min båttrailer kom vi slutligen iväg kl 17,15, ett par timmar senare än tänkt var. Snabbyte av baklysen och kablage löste det hela.

Dan åkte direkt från sitt jobb, över Trollhättan och vi skulle mötas i Arvika för att varva körningen av två bilar på tre gubbar men han valde att köra vidare. Fem mil innan Dombås hann vi så ifatt honom och rastade ett par timmar tillsammans innan färden gick vidare.

Vid tiotiden på lördag morgon var vi framme på campingen. Det är alltså samma ställe som förra året men nu var inte stora huset ledigt så vi fick ta en stuga. Ganska ok med sängar och badrum men köket var katastrof. Trångt och uselt utrustat, Peter hade som tur var med sig halva sitt bohag hemifrån så vi överlevde trots allt.

Stugan skulle vi få först kl 12 så vi sjösatte båtarna och förberedde lite. Vi var allt bra sugna på att kasta lite från piren så länge men lyckades hia oss tills vi kommit i ordning med allt.

De campinggäster vi talade med hade alla samma budskap: Dåligt fiske! Sämsta de varit med om på många år. Bådade ju inte så gott precis men åt det fanns ju inget att göra nu. Det mest oroväckande var att de inte ens fick Makrill. Är inte den eller Sillen inne är det svårt att finna rovfisken också.

Fram på eftermiddagen drog vi något dämpade ut på fjorden för att ändå försöka få lite Makrill eller i värsta fall Småsej till agn.
Det visade sig att Sej fanns det plenty, värre var det med Makrillen, jag fick till slut två stackare.

På några timmars fiske fick vi Småsej, Makrill, Mindre kungsfisk, Glyskolja, Långa, Lubb, Horngädda o Hågäl. Allt smått och inga mängder av nåt. Nåja, det var ju inte helt dött tydligen.


Fikapaus på uppvägen. Tror det var i Laxå..


Mindre Kungsfisk och en Horngädda som Peter rökte på kvällen sen.



Bekännelse: Marulken hittade vi död på en strand.



.